فهرست مطالب

مجله علوم دامی ایران
سال چهل و سوم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زهرا حسینی نژاد، مصطفی یوسف الهی *، حسن فضائلی صفحه 1

    از پنج گونه از گیاهان شورپسند غالب در منطقه سیستان شامل علف شور (Salsola griffithii)‎، سلمه تره(Chenopodium album)‎، بونی (Aeluropus logopoidies)‎، دم روباهی (Alopecurus textillis)‎ و ازمک (Cardaria draba)‎ در اواخر مرحله رویشی نمونه برداری شد. نمونه ها در شرایط سایه خشک و سپس آسیاب شدند و ترکیبات شمیایی آن ها شامل: ماده خشک، ماده آلی، خاکستر، پروتئین خام، چربی خام، دیواره سلولی و دیواره سلولی منهای همی سلولز در آزمایشگاه اندازه گیری شد. تجزیه پذیری ماده خشک به روش in situ، گوارش پذیری ماده آلی (OMD)‎ و انرژی قابل متابولیسم (ME)‎ به روش تولیدگاز برآورد گردید. نتایج نشان داد که در بین گونه های مورد مطالعه از نظر ترکیبات شیمیایی اختلافات معنی دار وجود داشت (05‎/0>p)‎. میزان پروتئین خام بین 93‎/5 تا 73‎/14 درصد، دیواره سلولی بین 30‎/34 تا 82‎/66 درصد و دیواره سلولی منهای همی سلولز بین 64‎/13 تا 46‎/41 درصد در ماده خشک متغیر بود. میزان خاکستر در علف شور بسیار بالا (87‎/46 درصد) و در گونه های دیگر بین 63‎/12 تا 18‎/16 درصد متغیر بود. میزان گوارش پذیری ماده آلی بین 13‎/66 تا 24‎/76 درصد بود که بیشترین آن مربوط به گونه علف شور و کمترین آن مربوط به گونه ازمک بود در حالی که میزان ماده آلی قابل گوارش در ماده خشک در علف شور (به دلیل خاکستر زیاد) کمترین حد (51‎/40درصد) و انرژی قابل متابولیسم آن نیزنسبت به گونه های دیگر پایین تر (95‎/6 در مقابل 47‎/9 تا 37‎/10 مگا ژول در کیلو گرم) بود (05‎/0p<). از نظر فراسنجه های تجزیه پذیری و تجزیه پذیری موثر نیز تفاوت معنی داری بین گونه ها مشاهده شد (05‎/0p<).

    کلیدواژگان: تولید گاز، تجزیه پذیری ماده خشک، گیاهان شورپسند، سیستان
  • مجید الله یاری شهراسب، حسین مروج، محمود شیوازاد صفحه 11
    دو آزمایش جهت مقایسه اثر سطوح مختلف مکمل ویتامینه در دو سیستم پرورش بستر و قفس بر عملکرد و پراکسیداسیون لیپیدی گوشت جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های تنظیم شده بر پایه گندم و جو از سن 29 تا 42 روزگی انجام گرفت. آزمایش اول، با استفاده از 288 قطعه جوجه نر سویه راس 308 با چهار تیمار و چهار تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی روی بستر اجرا شد. آزمایش دوم، هم زمان با آزمایش اول، با استفاده از 64 قطعه جوجه در قفس های پرورشی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل 4 جیره حاوی سطوح صفر، 33‎/33، 66‎/66 و 100 درصد مکمل ویتامینه بود. در سنین 35 و 42 روزگی، وزن و خوراک مصرفی هر تکرار محاسبه و وزن لاشه، درصد چربی محوطه بطنی، میزان آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)‎ و آلکالین فسفاتاز (ALP)‎ اندازه گیری شد. همچنین، پس از کشتار، ران پرندگان به منظور ارزیابی میزان پراکسیداسیون لیپیدی به مدت 6 ماه در دمای 20- درجه سانتی گراد منجمد شد. براساس نتایج آزمایش اول، میزان پراکسیداسیون لیپیدی و AST در مقطع زمانی 36 تا 42 روزگی تحت تاثیر تیمار فاقد مکمل ویتامینه قرار گرفت (05‎/0P<). در آزمایش دوم، پرنده های تغذیه شده با جیره فاقد مکمل ویتامینه (سطح صفر) از لحاظ عملکرد، وزن لاشه و AST، با دیگر پرندگان تغذیه شده با سطوح مختلف مکمل ویتامینه در مقطع زمانی 36 تا 42 روزگی اختلاف معنی داری داشتند (05‎/0P<). همچنین جوجه های تغذیه شده با جیره های تیمارهای 1 و 2 با دیگر تیمارها در سن 42 روزگی تفاوت معنی داری از نظر میزان پراکسیداسیون لیپیدی و ALP داشتند (05‎/0P<). با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد امکان کاهش سطح مکمل ویتامینه در جیره دوره پایانی جوجه های گوشتی در سیستم پرورش بستر تا 33 درصد و سیستم قفس تا 66 درصد سطح رایج فعلی بدون تاثیر منفی بر عملکرد و کیفیت گوشت منجمد شده میسر باشد.
    کلیدواژگان: AST، پراکسیداسیون لیپیدی گوشت، مکمل ویتامینی، ALP، قفس، جوجه گوشتی، بستر
  • شهاب بیشه سری، حسن علی عربی*، محمد مهدی طباطبایی صفحه 23

    دو آزمایش طراحی شد تا اثر سطوح مختلف کبالت جیره را بر عملکرد، غلظت ویتامین12B پلاسما و سنتز پروتئین میکروبی در بره های نر مهربان مورد بررسی قرار دهد. 28 راس بره در آزمایش اول بطور تصادفی به چهارگروه تقسیم شدند و با جیره پایه حاوی 088‎/0 میلی گرم کبالت در کیلوگرم ماده خشک تغذیه شدند و مکمل کبالت را با سطوح صفر (شاهد)، 25‎/0، 5‎/0 یا 1 میلی گرم کبالت در کیلوگرم ماده خشک به مدت 70 روز دریافت کردند. بره ها، در روزهای صفر، 35 و 70 آزمایش توزین و میزان خوراک مصرفی روزانه ثبت شد تا راندمان تولید بدست آید. جهت تعیین غلظت ویتامین 12B پلاسما در روز های 1 و 68 آزمایش خونگیری انجام شد. برای آزمایش دوم، 4 بره از هر کدام از تیمار های آزمایش اول بطور تصادفی به قفس های متابولیکی انتقال یافتند تا اثر کبالت بر سنتز پروتئین میکروبی اندازه گیری شود. این آزمایش شامل 12 روز با 6 روز عادت پذیری و 6 روز رکورد برداری از خوراک و ادرار بود. میانگین افزایش وزن روزانه، میانگین ماده خشک مصرفی و راندمان تولید با مکمل کردن کبالت بهبود یافت و میانگین افزایش وزن روزانه و راندمان تولید در تیمار 3 بیشترین مقدار را نشان داد (05‎/0>p)‎. در روز 68 کمترین مقدار ویتامین 12B پلاسما مربوط به تیمار 1 بود (05‎/0p <). مقدار دفع مشتقات پورین، پورین های جذب شده، ازت میکروبی وارد شده به دوازدهه، ازت میکروبی به ازای کیلوگرم ماده آلی خورده شده و ازت میکروبی به ازای کیلوگرم ماده آلی تخمیر شده در شکمبه با مکمل کردن کبالت افزایش یافت (05‎/0> p)‎. نتایج نشان داد افزودن کبالت تا سطح 5‎/0 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک خوراک به جیره پایه حاوی 088‎/0 میلی گرم کبالت در کیلوگرم ماده خشک مکمل دهی مطلوب برای عملکرد، تولید ویتامین 12B، و سنتز پروتئین میکروبی در بره های نر مهربان می باشد.

    کلیدواژگان: کبالت، ویتامین 12B، سنتز پروتئین میکروبی، عملکرد، بره مهربان
  • سکینه بابایی، غلامعلی نهضتی پاقلعه، حسین ملک زاده، سعید عباسی صفحه 33
    زمانی که گرده به مقدار کافی در طبیعت نباشد ضروریست زنبورداران برای جلوگیری از ضعیف شدن کلنی ها، مکمل یا جانشین گرده تهیه نموده و در اختیار کلنی ها قرار دهند. بدین منظور آزمایشی با 4 جیره غذایی PRO BEE در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار در انکوباتور بر روی کارگران زنبور عسل (Apis mellifera)‎ انجام شد. جیره های پروبی PRO BEE شامل: جیره 1 (پودر جانشین گرده)، جیره 2 (پودر مکمل گرده)، جیره 3 (کیک مکمل گرده)، جیره 4(کیک جانشین گرده) بود. مواد پایه تشکیل دهنده جیره ها شامل؛ دانه گرده گل، دانه سویا، مخمر، عسل، شکر و گلوتن ذرت بود. تاثیر تغذیه از تیمارهای آزمایشی بر روی میزان چربی و پروتئین لاشه در سنین مختلف (7، 14 و 21 روزگی)، همچنین مقدار مصرف غذا (تا پایان دوره آزمایش)، زمان و میزان تلفات اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که مقدار مصرف غذا و تلفات در تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری دارند(05‎/0>p)‎. بیشترین مقدار مصرف غذا مربوط به تیمار2 و کمترین آن مربوط به تیمار4 بود. نتایج کلی مطالعه فوق نشان داد که اثرات تغذیه ای جیره های پروبی از نظر فاکتورهای مورد بحث تقریبا مشابه هم بودند و انتظار می رود که جیره های پروبی با توجه به میزان بالای پروتئین(25 درصد) و سایر مواد مغذی مورد نیاز زنبور عسل تا حد زیادی موجبات رشد و سلامتی کلنی را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: چربی لاشه، وزن بدن، پروتئین لاشه، کارگران زنبور عسل، جیره های پروبی
  • علی اصغر ساکی، مرتضی افتخاری صفحه 41
    آزمایشی جهت بررسی مخلوط اسیدهای آلی و دو منبع متیونین بر عملکرد، شاخص های لاشه و وزن دستگاه گوارش جوجه های گوشتی انجام شد. تعداد 600 قطعه جوجه تعیین جنسیت نشده سویه راس 308 به صورت آزمایش فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار و 25 قطعه جوجه در هر قفس با ابعاد 2×2‎/1 مترمربع که یک تکرار محسوب می شد، استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح مخلوط اسیدهای آلی (با نام تجاری ارگاسید شامل اسید فرمیک، لاکتیک، مالیک، سیتریک، تارتاریک و ارتوفسفریک اسید) (صفر، 5‎/0 و 1 درصد) و دو منبع مکمل متیونین (DL- متیونین (پودری) و آنالوگ مایع هیدروکسی متیونین (آلیمت) بودند. آزمایش در دو دوره آغازین و رشد انجام شد. سطوح 5‎/0 و 1 درصد مخلوط اسیدهای آلی سبب افزایش میانگین وزن و بهبود ضریب تبدیل غذایی در همه دوره ها شدند (05‎/0>P)‎. در دوره رشد آلیمت نسبت به DL- متیونین سبب افزایش درصد وزن لاشه شد (05‎/0>P)‎. سطح 1 درصد اسید آلی سبب افزایش درصد وزن لاشه نسبت به سطوح دیگر در دوره آغازین شد (05‎/0>P)‎. در دوره رشد سطوح 5‎/0 و 1 درصد اسیدهای آلی بر درصد وزن سینه، افزایش معنی داری نسبت به سطح صفر اسید آلی نشان دادند (05‎/0>P)‎. در 21 روزگی درصد چربی بطنی با سطح 1 درصد اسیدهای آلی بطور معنی داری بالاتر از 5‎/0 درصد و سطح 5‎/0 درصد بالاتر از سطح صفر بود (05‎/0>P)‎. درصد وزن سکوم ها در 21 روزگی در سطح 1 درصد اسید آلی بطور معنی داری پایین تر از سطح صفر شد (05‎/0>P)‎. طول روده باریک در 42 روزگی در سطوح 5‎/0 و 1 درصد نسبت به سطح صفر بیشتر بود (05‎/0>P)‎. بطورکلی، کاربرد اسیدهای آلی سبب افزایش درصد وزن لاشه، وزن سینه و طول روده باریک و کاهش وزن سکوم ها در 21 روزگی شد. همچنین آلیمت سبب افزایش درصد وزن لاشه نسبت به DL- متیونین شد.
    کلیدواژگان: مکمل متیونین، جوجه گوشتی، عملکرد، اسید آلی، شاخص های لاشه
  • حسن خیرخواه، آرمین توحیدی*، حسین مروج، مولا محمدی آرخلو صفحه 51

    این پژوهش به منظور ارزیابی اثر بتا آگونیست زیلپاترول هیدروکلراید بر عملکرد رشد و کیفیت لاشه جوجه های گوشتی راس انجام شد. بدین منظور، 80 جوجه ماده سویه 308 راس در چهار تکرار با پنج مشاهده مقادیر صفر (شاهد)، 2‎/0، 25‎/0 و 3‎/0 میلی گرم زیلپاترول هیدروکلراید بر کیلوگرم وزن زنده را از روز 25 تا 45 دوره پرورش به صورت روزانه دریافت کردند. هر پرنده به صورت جداگانه در روزهای 25 و 45 وزن کشی شدند. خونگیری دو بار و در روزهای 25 و 45 انجام گرفت. مصرف زیلپاترول در روز 45 قطع و در روز 48 وزن کشی و کشتار انجام شد. مصرف زیلپاترول هیدرو کلراید سبب کاهش مصرف خوراک و بهبود ضریب تبدیل غذایی شد و مقدار 25‎/0 بهترین نتایج را در برداشت (05‎/0 p<). در میانگین صفات مختلف لاشه، تفاوت معنی داری بین تیمار ها مشاهده نشد. مصرف زیلپاترول هیدروکلراید اثر معنی داری بر غلظت گلوکز و کلسترول داشت (05‎/0 p<). زیلپاترول هیدرو کلراید سبب افزایش درصد پروتئین و کاهش چربی گوشت ران و ساق شد (05‎/0 p<). بنابراین پیشنهاد می شود که مصرف زیلپاترول هیدرو کلراید در جوجه های گوشتی می تواند سبب بهبود عملکرد رشد و کیفیت لاشه شود.

    کلیدواژگان: زیلپاترول هیدروکلراید، جوجه های گوشتی، کیفیت لاشه، عملکرد رشد، بتا آگونیست
  • علی خلج هدایتی، حمید امانلو، علی نیکخواه، طاهره امیرآبادی، نجمه اسلامیان فارسونی صفحه 61
    برای مقایسه ارزش غذایی کنجاله منداب و کنجاله تخم پنبه در تغذیه گاوهای هلشتاین، 20 راس گاو شیرده نژاد هلشتاین با میانگین وزن 34 580 کیلوگرم و با روزهای شیردهی 10±100 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. جیره های آزمایشی شامل چهار سطح 0، 8، 14 و 25 درصد کنجاله منداب بودند که جایگزین کنجاله تخم پنبه و جو در جیره ها شدند. جیره ها از لحاظ پروتئین خام و انرژی خالص شیردهی یکسان بودند. گاوها با جیره های کاملا مخلوط به مدت 60 روز تغذیه شدند. جیره ها با بالاترین درصد جایگزینی، تولید شیر تصحیح شده بر اساس 4 درصد و 2‎/3 درصد چربی بالاتری نسبت به جیره شاهد نشان دادند، اما از لحاظ ترکیبات شیر افزایش عددی و غیر معنی دار در درصد و مقدار آن ها مشاهده گردید(05‎/0P>). از لحاظ pH شکمبه و pH مدفوع نیز تفاوت معنی داری بین جیره ها مشاهده نشد. هم چنین قابلیت هضم ظاهری جیره ها تفاوت معنی داری را نشان ندادند. در بین ترکیبات خون؛ غلظت کلسیم، فسفر، گلوکز، کل پروتئین، آلبومین و نیتروژن اوره ای پلاسما تفاوت معنی داری بین جیره ها نشان نداد، اما میزان کلسترول خون به طور معنی داری در بین جیره های آزمایشی متفاوت بود(05‎/0 P<)، به طوری که بالاترین میزان کلسترول مربوط به جیره های 3 و 4 (به ترتیب 6‎/233 و 2‎/271 میلی گرم در دسی لیتر) بود. غلظت هورمون تری یدوتیرونین(T3) تفاوت معنی داری بین جیره های آزمایشی نشان نداد، اما تیروکسین (T4) کاهش معنی داری را با افزایش سطح کنجاله منداب نشان داد، به طوری که کم ترین مقدار(06‎/3 نانوگرم در دسی لیتر) مربوط به جیره آزمایشی 4 بود.
    کلیدواژگان: کنجاله تخم پنبه، گاوهای هلشتاین، کنجاله منداب کانادایی
  • علی عباسی آغوی، محمد سالار معینی صفحه 71
    در این مطالعه دو آزمایش به منظور تعیین انرژی قابل سوخت و ساز و بررسی اثر ضایعات انجیر (با و بدون آنزیم ناتوزیم پلاس) بر عملکرد جوجه های گوشتی انجام گرفت. در آزمایش اول انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری تصحیح شده برای تعادل نیتروژن به روش جمع آوری کل فضولات با استفاده از خروس های بالغ لگهورن تعیین شد. در آزمایش دوم تاثیر استفاده از 3 سطح ضایعات انجیر (صفر، 5 و 10 درصد) و 2 سطح آنزیم (صفر و 04‎/0 درصد) بر عملکرد جوجه خروس های گوشتی سویه راس تا سن 42 روزگی، در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×2، مورد مطالعه قرار گرفت. به هر کدام از 6 جیره آزمایشی، 4 تکرار متشکل از 10 قطعه جوجه خروس اختصاص یافت. در سن 42 روزگی یک پرنده از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب شد و پس از توزین و خون گیری، ذبح گردید. سپس وزن اندام های مختلف شامل ران، سینه، پانکراس، قلب، کبد و طحال و همچنین طول دستگاه گوارش اندازه گیری شد. در آزمایش اول میزان انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری تصحیح شده برای نیتروژن انجیر ضایعاتی 2640 کیلوکالری در کیلوگرم تعیین شد. نتایج حاصل از آزمایش دوم نشان داد که استفاده از ضایعات انجیر تا سطح 10 درصد تاثیر منفی بر عملکرد جوجه های گوشتی ندارد. به عبارت دیگر استفاده از سطوح مختلف انجیر در جیره اثر معنی داری روی وزن زنده، مصرف خوراک، ضریب تبدیل و وزن نسبی قطعات لاشه و اندامهای داخلی در سنین مختلف نداشت. استفاده از آنزیم نیز تاثیر قابل توجهی بر پارامترهای فوق نداشت (05‎/0p)‎. با افزایش سطح انجیر در جیره ها سطح کلسترول و LDL کاهش و سطح HDL افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آنزیم، فاکتورهای خونی، ضایعات انجیر، انرژی قابل سوخت و ساز، عملکرد، جوجه های گوشتی
  • حمیدرضا انصاری رنانی، حمیدرضا باقرشاه، سپهر مرادی، سید مجتبی سیدمومن صفحه 83
    این تحقیق به منظور مقایسه خصوصیات الیاف و فولیکول های تولید کننده الیاف گوسفندان انجام گرفت. 40 راس میش غیر شیرده (16 راس کیوسی، 12 راس آرخامرینوس*مغانی و 12 راس سافولک*مغانی) با میانگین سنی مشابه (22 ماه)، در یک دوره آزمایشی 50 روزه مورد استفاده قرار گرفت. پس از اتمام دور آزمایش، از هر گوسفند به مقدار 50 گرم پشم و یک قطعه پوست نمونه برداری شد. نمونه های پشم و پوست به منظور اندازه گیری خصوصیات الیاف و فولیکول مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بررسی نشان داد که راندمان، طول دسته الیاف و درصد الیاف مدولایی در گوسفندان سافولک*مغانی بیشتر از گوسفندان کیوسی و آرخامرینوس*مغانی بود (01‎/0P<). قطر الیاف در گوسفندان آرخامرینوس*مغانی کمتر از گوسفندان کیوسی و سافولک*مغانی (01‎/0P<) و ضریب تغییرات قطر در گوسفندان کیوسی بیشتر از گوسفندان آرخامرینوس*مغانی و سافولک*مغانی بود (01‎/0P<). درصد الیاف پشم حقیقی در گوسفندان آرخامرینوس*مغانی بیشتر از گوسفندان کیوسی و سافولک*مغانی (01‎/0P<) و درصد الیاف کمپ در گوسفندان کیوسی بیشتر از گوسفندان آرخامرینوس*مغانی و سافولک*مغانی بود (01‎/0P<). تراکم فولیکول های اولیه، نسبت فولیکول های ثانویه به اولیه و درصد فولیکول های ثانویه غیر فعال در میان گوسفندان با هم تفاوت معنی داری نداشتند. تراکم کل فولیکول ها و تراکم فولیکول های ثانویه در گوسفندان آرخامرینوس*مغانی بیشتر از گوسفندان کیوسی و سافولک*مغانی بود (01‎/0P<).
    کلیدواژگان: فولیکول های ثانویه، الیاف، فولیکول های اولیه، گوسفند
  • محمود وطن خواه، مهراب فرجی، علی اکبر قره داغی، علیرضا آقاشاهی صفحه 91
    در این مطالعه به منظور برآورد فرصت های اقتصادی هر راس گاو در گاوداری های کوچک از تعداد 495 واحد گاوداری در 52 روستای شهرستان های مختلف استان چهار محال و بختیاری شامل 1321 راس گاو مولد و 2811 راس کل گله طی زمستان 1388 تا تابستان 1389 استفاده شد. نحوه جمع آوری داده ها به صورت پرسش نامه ای و استفاده از اطلاعات یک سال گذشته گاودار، رکوردهای یاداشت شده، رکوردگیری مستقیم و مصاحبه با گاودار بود. با استفاده از منابع درآمد و هزینه برای هر گله تعداد 5 فرصت اقتصادی محاسبه شد. فرصت اقتصادی، مقدار درآمد اضافی است که اگر گاوداران بتوانند شاخص های بهره وری مختلف را تا حد اهداف قابل دسترس ارتقاء بدهند، عاید آن ها خواهد شد. میانگین کل شاخص ها به صورت 99‎/6 درصد برای متوسط تلفات گوساله، 07‎/30 ماه برای متوسط سن در اولین گوساله زایی، 77‎/15 ماه برای متوسط فاصله گوساله زایی، 93‎/335 روز برای متوسط طول دوره شیردهی و 30‎/13 کیلوگرم برای متوسط تولید شیر روزانه هر راس گاو و اهداف قابل دسترس به ترتیب 85‎/3 درصد، 29 ماه، 15 ماه، 376 روز و 18 کیلوگرم بودند. مجموع فرصت های اقتصادی برآورد شده معادل 10523 هزار ریال به ازای هر راس گاو در سال به ترتیب اولویت شامل 5769 هزار ریال (22‎/57 درصد از کل) برای متوسط شیر تولیدی روزانه هر راس گاو، 1630 هزار ریال (06‎/23 درصد از کل) برای متوسط طول دوره شیردهی، 1586 هزار ریال (68‎/12 درصد از کل) برای متوسط سن در اولین گوساله زایی، 169 هزار ریال (46‎/5 درصد از کل) برای متوسط فاصله گوساله زایی و 180 هزار ریال (58‎/1 درصد از کل) برای متوسط تلفات گوساله بودند. تنوع قابل ملاحظه ای برای فرصت های اقتصادی پنج گانه، درصد آن ها از کل و مجموع فرصت های اقتصادی در مناطق مختلف استان، فصول مختلف و همچنین نژادهای متفاوت وجود داشت. بنابراین، افزایش متوسط تولید شیر روزانه هر راس گاو و طول دوره شیردهی و همچنین کاهش متوسط سن در اولین گوساله زایی و فاصله گوساله زایی در افزایش سودآوری و بهره وری موثر هستند.
    کلیدواژگان: اقتصادی، گاوداری های کوچک، فرصت
  • محمدرضا بختیاری زاده، محمد مرادی شهربابک، حسین مرادی شهربابک، محمود وطن خواه صفحه 103
    به منظور بررسی ارتباط 11 صفت وزن زنده، طول بدن حیوان، محیط دور بدن، قد حیوان، عرض وسط دنبه، عرض پایین دنبه، عرض بالای دنبه، طول دنبه، طول شکاف دنبه، عمق دنبه و محیط دور دنبه با صفت وزن دنبه از اطلاعات 731 راس گوسفندان لری بختیاری و با هدف از بین بردن مشکل هم راستایی چندگانه، از روش های تحلیل مولفه های اصلی و حداقل مربعات معمولی استفاده گردید. وجود هم راستایی چندگانه با استفاده از عامل تورم واریانس (بیشتر از 5 یا 10) در بعضی از متغیرهای مستقل شناسایی شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مشکل هم راستایی چندگانه موجود در اطلاعات مربوط به ارتباط بین وزن دنبه گوسفند لری بختیاری با 11 متغیر مستقل مربوط به این صفت با استفاده از روش تابعیت مولفه های اصلی قابل حل می باشد. همچنین از کل این 11 متغیر صفات طول شکاف دنبه، عمق دنبه و محیط دور دنبه به ترتیب بالاترین ضریب را در برآورد وزن دنبه و به همین ترتیب صفات محیط دور بدن و طول دنبه به ترتیب کمترین ضریب را در برآورد وزن دنبه به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: گوسفند لری بختیاری، هم راستایی چندگانه، تحلیل مولفه های اصلی
  • جواد احمدپناه، رسول واعظ ترشیزی * صفحه 113

    در این تحقیق اثر عوامل ژنتیکی افزایشی و محیطی مادری بر صفات وزن بدن در سن 6 هفتگی، وزن لاشه، وزن سینه، عرض سینه، میزان هماتوکریت خون، افزایش وزن بدن، مقدار غذای مصرفی، و باقیمانده ی غذای مصرفی با استفاده از داده های جوجه های گوشتی یک لاین تجاری مادری مورد بررسی قرار گرفت. برای هر صفت، 6 مدل مختلف حیوان با و بدون اثر عوامل مادری برازش و مناسب ترین مدل از طریق آزمون نسبت لگاریتم درستنمایی تعیین گردید. داده ها با استفاده از روش حداکثر درستنمایی محدود شده و نرم افزار DMU تجزیه و تحلیل شدند. اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم، ژنتیکی افزایشی مادری، محیطی مادری و کوواریانس اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم و مادری برای صفات وزن بدن در 6 هفتگی، عرض سینه، مقدار غذای مصرفی، باقیمانده ی غذای مصرفی و افزایش وزن بدن معنی دار (01‎/0P<) بود. وراثت پذیری مستقیم، مادری و نسبت واریانس محیطی مادری به واریانس فنوتیپی به ترتیب برای وزن بدن در 6 هفتگی 328‎/0، 026‎/0، 029‎/0، عرض سینه 366‎/0، 039‎/0، 029‎/0، باقیمانده ی غذای مصرفی 309‎/0، 018‎/0، 023‎/0، مقدار غذای مصرفی 319‎/0، 017‎/0، 026‎/0 و افزایش وزن بدن 257‎/0، 026‎/0، 025‎/0 برآورد شدند. برای صفات وزن لاشه و وزن سینه مدل با اثر ژنتیکی افزایشی مادری با در نظر گرفتن کوواریانس اثر ژنتیکی افزایشی مستقیم و مادری معنی دار (01‎/0P<) بود. بر اساس این مدل برآورد وراثت پذیری مستقیم و مادری به ترتیب برای وزن لاشه 326‎/0، 073‎/0 و برای وزن سینه 485‎/0، 036‎/0 بودند. اثر عوامل مادری بر میزان هماتوکریت خون معنی دار نبود (05‎/0P>). نتایج این مطالعه نشان داد، با وجود اینکه سهم واریانس ژنتیکی و محیطی مادری برای صفات کم بود اما منظور نمودن آن ها در مدل برای اکثر صفات مورد مطالعه سبب افزایش صحت برآورد مولفه ی واریانس ژنتیکی افزایشی مستقیم و وراثت پذیری آن می شود.

    کلیدواژگان: صفات عملکرد، حداکثر درستنمایی محدود شده، _ لاین گوشتی، عوامل مادری
  • حسین مهربان، اردشیر نجاتی جوارمی، سید رضامیرایی آشتیانی، حسن مهربانی یگانه، ونولیا ایبانز اسکریچ صفحه 123
    هدف از این تحقیق، بررسی اثر مولفه های اصلی ماتریس ضرایب تابعیت تصادفی بر روی منحنی شیردهی و تشکیل شاخص انتخاب اصلاحی براساس این مولفه ها جهت تغییر منحنی شیردهی، برآورد واریانس ژنتیکی افزایشی و فنوتیپی و همچنین برآورد وراثت پذیری این شاخص در گاوهای هلشتاین ایران بود. بدین منظور دوره شیردهی 301 (5 الی 305) روزه به 10 مرحله به گونه ای تقسیم شد که در (شاخص اصلاحی محدود نشده)این مراحل دارای ارزش یکسان و در (شاخص اصلاحی محدود شده) براساس میزان پیشرفت ژنتیکی مورد نظر در هر مرحله شیردهی ارزش های وزنی آنها محاسبه شدند. نتایج نشان داد که اولین مولفه اصلی بر روی سطح تولید شیر اثر داشته و دومین مولفه اصلی با تداوم شیردهی رابطه داشتند. مولفه اصلی سوم باعث افزایش(کاهش) تولید شیر در اوائل و اواخر (اواسط) دوره شیردهی و مولفه اصلی چهارم باعث کاهش(افزایش) تولید در اوائل(اواخر) و اواسط نیمه دوم(اول) منحنی شدند. به دلیل تاکید بیشتر بر روی تداوم شیردهی و کاهش پیشرفت ژنتیکی تولید شیر در مراحل اولیه شیردهی، ضرایب وزنی مولفه های اول(دوم) و سوم(چهارم) این شاخص در مقایسه با کاهش(افزایش) یافتند. میزان وراثت پذیری (08‎/0) نسبت به (33‎/0) به دلیل کاهش واریانس ژنتیکی افزایشی در نتیجه کواریانس ژنتیکی منفی بین مراحل شیردهی، کاهش یافت و افت پیشرفت ژنتیکی را به همراه داشت.
    کلیدواژگان: شاخص انتخاب محدود شده، تابعیت تصادفی، پیشرفت ژنتیکی، تداوم شیردهی
  • زکریا قدیری، محمد مرادی شهربابک، حسین مرادی شهربابک *، قدرت الله رحیمی صفحه 131

    چند شکلی پروتئینهای آلبومین، هموگلوبین و ترانسفرین در 300 راس گوسفند نژاد کرمانی از جمعیت ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند کرمانی در شهربابک تعیین شد. جهت تعیین چند شکلی پروتئین هموگلوبین از الکتروفورز افقی استات سلولز با بافر پیوسته و جهت تعیین چند شکلی پروتئینهای آلبومین و ترانسفرین از الکتروفورز افقی ژل پلی آکریل آمید با بافر ناپیوسته استفاده شد. الکتروفورز پروتئین هموگلوبین دو آللA وB این پروتئین را به ترتیب با فراوانی 5‎/26 و 5‎/73 درصد مشخص کرد که به صورت سه ژنوتیپAA، AB و BBبا فراوانی6‎/4، 8‎/43 و 6‎/51 وجود داشتند. فراوانی آللA هموگلوبین در گوسفند کرمانی نسبت به سایر نژادهای مطالعه شده ی ایران بیشتر بود. از مجموع 11 آلل شناخته شده ی ترانسفرین 8 آلل A، G، B، L، C، D، E، Q به ترتیب با فراوانی 55‎/0، 01‎/2، 16‎/9، 11‎/27، 37‎/0، 7‎/46، 28‎/1و 82‎/12 درصد مشاهده شد که 19 ژنوتیپ را تشکیل داده بودند و ژنوتیپ BC بیشترین و ژنوتیپهایAL، LL کمترین فراوانی را داشتند. الکتروفورز آلبومین در جمعیت مورد مطالعه دو ژنوتیپSS وSW را به ترتیب با فراوانی 98 و 2 درصد مشخص کرد. سپس ارتباط پروتئین ها با وزن بدن در سنین مختلف، اضافه وزن روزانه و تولید پشم بررسی شد که اثر هموگلوبین و ترانسفرین بر روی وزن 12 ماهگی معنی دار بدست آمد(05‎/0P<). و بیشترین وزن ها مربوط به افراد با ژنوتیپ BB هموگلوبین و CE ترانسفرین بود. اثر پروتئین ها بر روی سایر صفات معنی دار نبود؛ هرچند بین برخی از کلاس های ژنوتیپی ترانسفرین و هموگلوبین اختلاف معنی دار وجود داشت.

    کلیدواژگان: گوسفند کرمانی، هموگلوبین، پشم، نشانگر، وزن و اضافه وزن، ترانسفرین، چندشکلی، آلبومین
  • امیرحسین خلت آبادی فراهانی، حسین مرادی شهربابک، حسین محمدی صفحه 141
    به منظور تعیین چند شکلی پروتئین ترانسفرین و بررسی ارتباط آن با برخی صفات اقتصادی لاشه در گوسفند ماکوئی، از 576 راس بره نر و ماده خونگیری و به ازاء هر راس حیوان با دو نوع ونوجکت (حاوی ماده ضد انعقادی EDTA و بدون ماده ضد انعقاد) خونگیری انجام شد و سپس پلاسما و سرم بطور مجزا در آزمایشگاه مرکزی علوم دامی کرج تفکیک و در 20- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. رکوردهای مربوط به صفات لاشه و دنبه در کشتارگاه میثم واقع در رباط کریم ثبت شدند. جهت تعیین چند شکلی ترانسفرین از الکتروفورز افقی با ژل پلی آکریل آمید استفاده شد. نتایج حاصل از الکتروفورز نمونه ها 24 نوع ژنوتیپ با 10 نوع آلل را برای پروتئین ترانسفرین مشخص کرد که فراوانی آللها به ترتیب فراوانی عبارتند از C، B، D، A، E، G، L، K، M، Q که آلل C با فراوانی 290‎/0 فراوانترین آلل و آلل M با فراوانی 004‎/0 نادرترین آلل بود. چند شکلی پروتئین ترانسفرین با وزن زنده، وزن لاشه گرم، وزن لاشه گرم بدون دنبه و وزن دنبه در سطح بالایی معنی دار بود (01‎/0 P<). ارتباط ژنوتیپ های مختلف پروتئین ترانسفرین با چربی حفره بطنی معنی دار نبود (05‎/0 P>).
    کلیدواژگان: صفات لاشه، گوسفند ماکویی، دنبه، ترانسفرین، چند شکلی
|
  • Zahra Hoseini Nejad, Mostafa Yoosefollahi, Hasan Fazayeli Page 1

    Five species of dominant halophyte plants including: Salsola griffithii, Chenopodium album, Aeluropus logopoidies, Alopecurus textillis and Cardaria draba were sampled from Sistan region at their late vegetative stage. The collected samples were dried at room temperature and ground, and their chemical components including: dry matter, organic matter, ash, crude protein, crude fat, as well as cell wall and no hemicellulose containing cell wall evaluated in the laboratory. Dry matter digestibility (by in situ nylon bag technique) and organic matter digestibility as well as metabolisable energy (through in vitro gas production method) were determined. Results revealed that among the species studied, there were significant differences (p<0.05) in terms of chemical composition. Crude protein, cell wall and no hemicellulose containing cell wall ranged from 5.93 to 14.73, NDF from 34.30 to 66.82 while ADF from 13.64 to 41.46 % (DM basis) respectively. The ash content was recorded the highest (46.87%) for Salsola griffithii but ranged from 12.63 to 16.18% as regards the other species. OM digestibility ranged from 66.13 to 76.24%. It was significantly the highest in Salsola griffithii while the lowest in Cadaria draba. The organic matter digestability rate in dry matter in salt grass (due to the high ash content), was the lowest (40.51%), and metabolisable energy also significantly (p<0.05) lower than in the other species (6.95 vs 9.47 to 10.37 Mj/ kg). Regarding the degradability parameters and effective degradability there were also significant differences observed among species (p<0.05).

    Keywords: Halophytes, Gas production, Dry matter degradability, Sistan
  • Majid Allahyari Shahrasb, Hossein Moravej, Mahmood Shivazad Page 11
    Two trials were carried out to compare the effect of different levels of vitamin premix, in two raising systems of floor and cage, on performance and meat quality of broiler chicks. The chicks were fed with adjusted diets as based on wheat and barley for duration of 29 to 42 days. Trial 1 was carried out through an employment of 288 male broiler chicks (Ross 308) in 4 treatments and 4 replicates in a completely randomized design in floor system. Trial 2 was carried out simultaneously with the trial 1 by using 64 male broiler chicks (Ross 308) with 4 treatments and 4 replicates in a system of raising cages. The treatments were comprised of 0, 33.33, 66.66 and 100 percent of vitamin premix. Feed intake and body weight gain in each replicate were calculated within 35 and 42 days, while carcass weight, abdominal fat percentage, the level of Aspartate Amino Transferase (AST) and Alkaline Phosphatase (ALP) enzymes being assessed. Also, after the birds being slaughtered, in order to assess the level of lipid oxidation, thighs of birds were frozen at -20˚C for 6 months. According to the results of trial 1 the level of lipid oxidation and AST enzyme were affected by the no vitamin premix containing diet at 36-42 days of age, (P< 0.05). In trial 2, according to the recorded performances, carcass weight and the level of AST enzyme, in birds which were fed with no vitamin premix containing diet (zero level) in comparison with the other treatments and at 36-42 days of age were of significant differences (P < 0.05). Also according to the lipid oxidation and ALP enzyme the birds which were fed with the diet of treatments 1 and 2 in comparison with the other treatments and at 42 days of age were of significant differences (P < 0.05). Considering the results in this study, it seems that there is the possibility of decreasing the level of vitamin premix in finisher diet of broiler chickens in floor raising system up to 33% and up to 66% in cage system common now, without any negative effect on performance and on their frozen meat quality.
    Keywords: AST., Broiler, Meat lipid oxidation, Vitamin premix, ALP, Cage, Floor
  • Shahab Bishesari, Hasan Aliarabi, Mohammad Mahdi Tabatabayi Page 23

    A couple of experiments were conducted to study the effects of different levels of dietary cobalt (Co) on performance, concentration of plasma vitamin ¬B¬12 and microbial protein synthesis in Mehraban male lambs. In the first experiment 28 lambs were randomly divided into four groups and fed by a basal diet containing 0.088 mg Co/kg of Dry Matter (DM) supplemented with 0 (control), 0.25, 0.50, or 1.00 mg Co/kg DM for a duration of 70 days. Lambs were weighted in days 0, 35 and 70 of the experiment with daily feed intake recorded to determine gain efficiency. Blood samples were collected to determine plasma vitamin¬ B¬12 on day 1 and 68. As for the second experiment, four lambs from each treatment of the first experiment were randomly allotted to the individual metabolic crates to assess the effects of dietary Co on microbial protein synthesis. This trial lasted for 12 days of a 6-day adaptation period and subsequent 6-day collection period for recording urine excretion vs. feed intake. Average daily gain, average daily feed intake and gain efficiency were improved by Co supplementation. The average daily gain and gain efficiency was recorded as the highest in treatment 3 (P < 0.05). Plasma vitamin¬ B¬12 on day 68 was significantly lower in treatment 1 (P < 0.05). Excretion of purine derivatives, purine absorption, microbial nitrogen entering the duodenum, microbial nitrogen per kilogram of Digestible Organic Matter Intake (DOMI) and microbial nitrogen per kilogram of Digested Organic Matter in the rumen (DOMR) were increased (P < 0.05) through Co supplementation. It was finally concluded that Co supplementation at a level of 0.5 mg of Co/Kg of DM in a basal diet containing. 088 mg of Co/kg DM is the optimum level for enhancing performance, vitamin B12 production and microbial protein synthesis in Mehraban male lambs.

    Keywords: Mehraban lamb, Vitamin B12, Cobalt, Microbial protein synthesis, Performance
  • Sakine Babayi, Gholamali Nehzati, Hossein Malekzade, Saeed Abbasi Page 33
    Honey bees as other animal creatures require water and nutrients, including carbohydrates, proteins, fats, vitamins, minerals and water for their maintenance, growth and reproduction. They normally obtain their nutritional requirements from flowers, but at times when there aren,t sufficient flowers available(fall, late winter and early spring) they need supplemental feeding to prevent their being weakened. In this study, four different PRO BEE diets in a completely randomized design of four treatments and five replications was performed in caged worker honeybees (Apis mellifera). Effects of nutritional treatments on carcass fat and protein levels (at different ages of 7, 14 and 21 days), the amount of feed intake (up to the end of test period), time and mortality rate were assessed. Statistical results showed that the amount of feed intake and losses in different treatments are significantly different (P <0.05).The most feed consumption occured in diet 2 and the lowest for diet 4. Protein, fat and dry matter in worker bee carcasses did not show significant differences. Results of the study finally showed the overall beneficial effects of PRO BEE feeding diets to the bees and provision of the needed growth and health to the colonies.
    Keywords: Supplemental feeding, Carcass protein, PRO BEE diets, Honeybee, Carcass fat
  • Aliasghar Saki, Morteza Eftekhari Page 41
    A study was carried out to investigate the effects of organic acid mixture as well as two methionine supplements on performance, carcass characteristics and weight of gastrointestinal tract in broiler chickens. Six hundred unsexed day-old Ross 308 broiler chicks were utilized in a factorial arrangement of treatments (3×2) based on Completely Randomized Design (CRD) of 4 replicates of 25 chicks each. a Chicks were placed in floor pens (1.2 ×2 m2). Experimental diets consisted of three levels of organic acid mixture consisting of formic, lactic, malic, citric, tartaric and ortho-phosphoric acid (under the trademark Orgacid) (0, 0.5, and 1%) and two sources of methionine supplement (DL-methionine and liquid methionine hydroxy analogue (Alimet). The experiment was carried out in two periods. Levels of 0.5 and 1% of organic acids mixtures increased body weight and improved feed conversion ratio (P<0.05) during all the periods. During the grower period Alimet increased carcass weight as compared with DL-methionine. Levels of 1% of organic acid mixtures increase carcass weight as compared with other levels in starter (P<0.05). Also in this period breast weight was significantly increased by 0.5 and 1 % of organic acids mixture compared with that at 0% level (P<0.05). Abdominal fat was significantly increased by 1% organic acid mixture compared with that of 0.5% at 21 days of age. The use of organic acid at 1% level resulted in decreased in cecum weight at 21 days of age compared with that at the level of 0% (P<0.05). Intestinal length (by 0.5 and 1 % of organic acid mixture) significantly increased as compared with those at 0% level (P<0.05). Application of organic acid in general, increased carcass weight, breast weight, intestine length while decreasing weight of cecum at 21 days of age. Alimet increased carcass weight as compared with DL-methionine.
    Keywords: Carcass characteristics, Broilers, performance, Methionine supplement, Organic acid
  • Hasan Kheirkhah, Armin Towhidi, Hossein Moravej, Mola Mohammadi Page 51

    The goal of this study was to determine the effects of β-Agonist Zilpaterol hydrochloride on growth performance and carcass quality in Ross broiler chicken. Zilpaterol hydrochloride was daily fed at levels 0, 0.2, 0.25, 0.3 mg/kg of Live Body Weight (LBW) from d 25 to 45 of age. Eighty 308 Ross female broiler chickens were employed in a 20 d feeding trial of four replicates, five birds per treatment, in a completely randomized design. Birds were individually weighed on d 25 and 48 of the experiment. Blood samples were collected on d 25 and 45. Zilpaterol was withdrawn on d 45 and the birds weighted and slaughtered on d 48. Zilpaterol hydrochloride supplementation significantly decreased the feed intake and improved the Feed Conversation Ratio (FCR) in comparison with the control group (P<0.05). Treatment with 0.25 Zilpaterol hydrochloride led to the most appropriate FCR value (P<0.05). The effect of Zilpaterol hydrochloride on weight and carcass yield was not significant (P>0.05). Zilpaterol hydrochloride significantly affected plasma glucose and cholesterol concentration (P<0.05), and induced an increase in tissue protein along with a decrease in tissue fat of leg samples (P<0.05). It is finally concluded that Zilpaterol hydrochloride can improved boiler performance as well as its meat quality.

    Keywords: Carcass quality, Beta, adrenergic, Zilpaterol hydrochloride, Broiler chicken, Growth performance
  • Ali Hedayati, Hamid Amanloo, Ali Nikkhah, Tahereh Amirabadi, Najmeh Eslamian Page 61
    To Compare the nutritional value of rapeseed meal and cottonseed meal in Holstein cows, feeding 20 lactating Holstein cows each with an average weight of 580± 34 kg and 100± 10 days in milk were studied in a randomized complete block design. The experimental diets consisted of 4 levels of 0, 8, 14 and 25 percent rapeseed meal replaced with cottonseed meal and barley grain in the diets. Diets were similar as regards net energy lactation and crude protein. Cows were fed with Total Mixed Ration (TMR) for a duration of 60 days. Diets with the highest level of substitution, had 4 and 3.2% FCM higher yields than the control diet. However even through the amount and percentage of milk composition varied numerically, but no significant difference was observed between the diets. (P>0.05). Also Rumen pH and fecal pH did not exhibit significant difference as regarded the diets. Diets apparent digestibility also did not differ significantly. Among the blood metabolites; concentration of calcium, phosphorus, glucose, total protein, albumin and plasma urea nitrogen did not show significant differences as regards the diets, but the blood cholesterol level varied significantly among the experimental diets (P< 0.05), so that the highest cholesterol concentration proved to be related to diet 4 (271/2 mg/dl). Triiodothyronine (T3) hormone concentration did not significantly differ as regarded the experimental diets, but thyroxine (T4) decreased significantly with a increase in rapeseed meal levels, so that the lowest level (3.08 ng/dl) was related to the experimental diet no 4 (P= 0.001).
    Keywords: Holstein, Cottonseed meal, Canadian rapeseed meal
  • Ali Abasi, Mohammad Salarmoyini Page 71
    Two experiments were conducted to investigate the feeding value of waste fig along with its effect on broilers, performance. In the first experiment, the AMEn content of fig was determined through total collection method using 10 adult Leghorn cockerels. In the second experiment, 240 day-old male Ross broiler chicks were randomly alloted to 6 experimental groups of 4 replicates of 10 chicks each. The treatments consisted of diets of different levels of fig (0, 5 and 10%) along with two enzyme levels (0 and 0.04%). According to the first experiment, the AMEn content of the waste fig was 2640 kcal/kg. The results of the second experiment indicated that the use of fig wastage did not have any adverse effect on such performance traits as body weight, daily gain, feed intake and feed conversion ratio. Adding enzyme to the diets significantly increased feed intake in a 0-21 day period (p< 0.05), but it did not have exhibit any other significant effect on performance traits. There was no significant interaction between dietary fig and enzyme levels. Also, the results indicated significant effects of fig on a few blood parameters at 42 days of age. Chicks fed diets containing different levels of fig showed significantly lower blood glucose (p<0.01) and triglyceride (p<0.05). With increasing the level of fig in the diet, the levels of cholesterol and LDL decreased (p< 0.01) while the level of HDL being linearly increased (p<0.01). Also, enzyme supplementation of the diets didnt reveal any significant effect on blood parameters at 42 days of age. There was no significant effect of interaction between dietary fig and enzyme levels on blood parameters. This experiment revealed that waste fig can be added to the broiler diets, at least up to 10 percent, without display of any adverse effects on broiler performance.
    Keywords: wastage of fig, Enzyme, Performance, Broiler chicken, Blood factors, Metabolizable energy
  • Hamid Reza Ansari, Hamidreza Baghershah, Sepehr Moradi, Mojtaba Seyemomen Page 83
    This research was conducted to compare fiber and follicle characteristics of Chios, ArkhaMerino×Moghani, and Suffolk×Moghani sheep. forty non-lactating ewes (16 heads of Chios, 12 head ArkhaMerino×Moghani, and 12 heads of Suffolk×Moghani) at the age of 22 months were randomly selected and kept for a period of 50 days. At the end of the experimental period, 50 grams of wool was collected from left midside of a sheep to assess the fiber characteristics. A skin sample from right midside of all the sheep was taken to evaluate the follicle characteristics. Results indicated that efficiency, staple length and percentage of medullated fibers in Suffolk×Moghani sheep were significantly (P<0.01) higher than those in Chios and ArkhaMerino×Moghani. Fiber diameter in ArkhaMerino×Moghani sheep was significantly (P<0.01) less than that in Chios and Suffolk×Moghani. Diameter coefficient variation in Chios sheep was significantly (P<0.01) higher than that in Suffolk×Moghani and ArkhaMerino×Moghani. Percentage of true wool fibers in ArkhaMerino×Moghani sheep was significantly (P<0.01) higher than those in Chios and Suffolk×Moghani. Percentage of kemp fibers in Chios sheep was significantly (P<0.01) higher than those in Suffolk×Moghani and ArkhaMerino×Moghani. There were no significant differences observed in primary follicle density, secondary to primary follicles ratio and percent of inactive follicles among the sheep. Total and secondary follicle densities in ArkhaMerino×Moghani sheep were significantly (P<0.01) higher than those in Chios and Suffolk×Moghani.
    Keywords: Secondary follicles, Sheep, Primary follicles, Fiber
  • Mahmood Vatankhah, Mehrab Faraji, Aliakbar Gharedaghi, Alireza Aghashahi Page 91
    Four hundred and ninety five smallholder dairy farms in 52 villages of different cities in Chaharmohal and Bakhtiari province including 1321 lactating cows and totalling 2811 total mature cows (lactating and dry)were employed during winter 2009 to summer 2010 to estimate the economic opportunities as per cow in smallholder dairy farms. A questionnaire survey was employed to collect data from the previous years information, already recorded information, direct recordings during visiting of the farm as well as interview with the small holder farmer. A number of 5 economic opportunities were evaluated using revenue and expense for each farm. An economic opportunity is considered as the level the amount of additional revenue that could be obtained if farmers could improve various productivity indexes to meet the reasonable targets. The overall means of indexes were: 6.99% for average calf mortality, 30.07 months for average age at first calving, 15.77 months for average calf production interval, 335.93 days for average lactation period and 13.30 kg for average daily milk produce per cow the reasonable targets for which were 3.85%, 29 months, 15 months, 376 days and 18 kg, respectively. The sum of economic opportunities per cow per year were estimated as 10523 thousand Rails comprised of 5769 thousand Rails (57.22% total) for average daily milk produce per cow, 1630 thousand Rails (23.06% total) for average lactation length, 1586 thousand Rails (12.68% total) for average age at first calving, 169 thousand Rails (5.46% total) for average calf production interval and 180 thousand Rails (1.58% total) for average calf mortality, respectively. Considerable variations were observed for quintuplet economic opportunities, percent of total and sum of economic opportunities in different cities, seasons and for different breeds. Thus, increasing the average daily milk produce per cow and average lactation duration as well as decreasing average age at first calving along with average calf production interval could considerably affect profit and productivity.
    Keywords: Dairy cattle smallholder., opportunities, Economic
  • Mohammadreza Bakhtiarizade, Mohammad Moradi Shahre Babak, Hossein Moradi, Mahmood Vatankhah Page 103
    The relationship between live body weight, body length, girth circumference, animal hight, upper, middle as well as lower width of fat-tail, fat-tail length, fat-tail gap length, fat-tail depth and fat-tail circumference along with fat-tail weight were determined using records of 731 Loribakhtiari sheep. Principal Component and Least Square Analyses were applied to solve the collinearity instability. Collinearity problems as portrayed by variance inflation factors above 5 or 10 were evident in some of independent variables. Results showed that the problem of collinearity in relation with fat-tail weight of 11 independent variables could be solved by using Principal Component Analysis method. Fat-tail gap length, fat-tail depth, and fat-tail circumference vs. girth circumference, and fat-tail length respectively represented the highest and the lowest coefficients regarding the estimation of fat-tail weight.
    Keywords: Lori, Bakhtiari sheep, Principal components analysis, Multicollinearty
  • Javad Ahmadpanah, Rasool Vaez Tarshizi Page 113

    In this study, the effect of maternal additive genetic and environment on body weight at 6 weeks (BWT6W), breast width (HBRS), carcass weight (CARCWT), breast weight (BRSWT), blood hematocrit value (HEM), residual feed intake (RFI), daily feed intake (DFI) and average daily gain (ADG) were investigated in a commercial broiler dam line. With and without maternal effects, six different animal models were taken into account, and the most appropriate model chosen as based on likelihood ratio test. Data were analysed through animal model, DMU software. As for BWT6W, HBRS, RFI, DFI and ADG, direct and maternal additive genetic effects with direct-maternal additive genetic covariance and maternal environmental effects (model 8) were significant (P<0.01). Based on this model, direct and maternal heritabilities along with maternal environmental variance as a proportion of phenotypic variance were 0.328, 0.026, and 0.029 for BWT6W, 0.366, 0.039 and 0.029 for HBRS, 0.309, 0.018 and 0.023 for RFI, 0.319, 0.017 and 0.026 for DFI and 0.257, 0.026 and 0,025, for ADG, respectively. As for CARCWT and BRSWT, the important effects were direct additive genetic, maternal additive genetic and covariance between direct and maternal additive effects (model 4). Under this model, estimates of direct and maternal heritabilities were 0.326 and 0.073 for CARCWT vs. 0.485 and 0.036 for BRSWT, respectively. For HCT, none of the maternal effects were significant (P>0.05).The results indicated that ignoring maternal effects in the analysis tended to overestimate direct additive genetic variances as well as their corresponding heritabilities for all the traits.

    Keywords: Maternal effects, Broiler line, Restricted maximum Likelihood method., Performance traits
  • Hossein Mehrabn, Ardashiri Nejati, Seyed Reza Mirayi Ashtiani, Hasan Mehrbani Yegane, Venolia Ibanz Page 123
    The objective of this study was to investigate the effect of principal components (PC) of the regression coefficients (co)variance matrix on the lactation curve, and on the formation of selection index to modify the curve, based on these PC’s, and as well to estimate additive genetic and phenotypic variances and heritability of the constructed selection index. Lactation period of 301 d (5-305) was partitioned into 10 equal stages, such that the values of weighted coefficients (unrestricted selection index) were considered the same value as of the lactation stage. In contrast, the value of weighted coefficients (restricted selection index) which were calculated based on the genetic gain in each stage of lactation. The results showed that the first PC had an impact on milk production and the second PC was associated with persistency. The third PC increased (decreased) milk production in early and late (middle) lactation and the fourth PC decreased (increased) milk production in early (late) as well as middle of second (first) part of lactation curve. Because of more emphasis on persistency and decreasing genetic gain in early lactation in compared with, the value of weighted coefficients first (third) and second (fourth) PC were decreased (increased). Because of decreasing the variance of additive genetic in due to negative genetic covariance between the stages of lactation, the heritability of (0.08) decreased in comparison with (0.33) which lead to decline genetic gain.
    Keywords: Random regression, Persistency, Restricted selection index, Genetic gain
  • Zakaria Ghadiri, Mohammad Moradi, Hossein Moradi, Ghodratollah Rahimi Page 131

    Data on 300 Kermani sheep from Kermani Breeding Center of Shahrbabak were utilized in the present research. Horizontal polyacryle amide electrophoresis was employed to detect polymorphism of Transferrin and Albumin, while Acetate cellulose being utilized for Hemoglobin. Three genotypes of Hemoglobin were observed(AA, AB and BB with respective frequencies of 4.6, 43.8 and 51.6). Frequency of A allele of Hemoglobin in Kermani sheep was superior to those investigated in other Iranian sheep. Eight allels were determined for tranferrin, (B, C, A, D, E, G, Q and L in frequencies of 46.7, 27.11, 12.82, 9.16, 2.01, 1.28, 0.55 and 0.37 respectively). These alleles made up 19 genotypes from among which BC genotype possessed the most frequency while AL & LD genotypes the least ones. Albumin Electrophoresis results showed two genotypes SS and SW with frequency of 98% and 2% respectively. Following genotype determination of the sheep for the proteins, effect of proteins on body weight, daily weight gain and wool production was investigated. Trensferrin and Hemoglobin effects were singnificant on 12 month weight (P<0.05), from which the sheep with BB Hemoglobin and CE Transferrin types weighted the highest. Effect of proteins on other traits was not significant although some genotypic groups of hemoglobin and transferrin exhibited significant differences.

    Keywords: Wool, Hemoglobin, Transferrin, Weight., polymorphism, Albumin, Kermani sheep, Marker
  • Amirhossein Khaltabadi, Hossein Moradi, Hossein Mohammadi Page 141
    To determine the protein polymorphism of ovine transferrin association with carcass economic traits in Makoei, blood samples of 576 (male and female) lambs with two types of Venoject (EDTA anticoagulant containing and non-anticoagulant containing). plasma and serum were then separated and kept in the Central Laboratory of Animal Science Depaartment in Karaj at -20°C. The research was conducted in Maysam Slaughter House located in Robat Karim. Transferrin polymorphism was determined through horizontal electrophoresis gel polyacrylamid. In total 24 genotypes with 10 respective alleles of C, B, D, A, E, G, L, K, M, Q, frequency were determined. The C allele with 0.29 frequency was the frequent allele and the M one with the 0.004 frequency was the rare allele. Association of polymorphic variations of ovine transferrin with live weight, hot carcass weight, hot carcass weight with and fat-tail weight was significant (P<0.01), but the genotypes of different proteins of transferrin with abdominal fat were not recorded as significant (P>0.05).
    Keywords: polymorphism, transferrin, Makoei, fat, tail, abdominal fat, carcass traits